Vize Nedir ?
VİZE NEDİR?
Bir ülkeye girmek veya ülkeden çıkmak için yetkili makamlardan alınması şart olan müsaade. Bir ülkeden çıkış yapabilmek için yetkili makamlardan alınması gereken vizeye "çıkış vizesi"; buna karşılık bir ülkeye giriş yapabilmek kasıtıyla alınan vizeye de "giriş vizesi" denilir. Bir yabancı ülkeye girmeden önce o ülkenin konsolosluklarında pasaportu vize yaptırmak gerekmektedir. Yabancıların Türkiye’ye girebilmeleri için, pasaportlarını ülke dışındaki yetkili Türk makamlarından (konsolosluklardan) vize almaları zorunludur. Ancak her ülke vize koşulu koymamış olabilir. Bunda daha çok karşılıklı anlaşmalar veya ülkelerin yasalarında gösterilen belirli istisnalar asaldır. Sözgelimi Ortak Pazara dahil olan devletler, bir takım Avrupa Konseyi antlaşmasına katılmış bulunan ülkeler, aralarında karşılıklı olarak vize almak zorunluluğunu kaldırmışlardır. Bu ülkelere girip çıkmalarda anlaşmalı devletlerin yurttaşları için, pasaport vesikası yeterli görülmüştür. Ayrıntılı bilgi için ‘’Voyelle Tour’’ web sayfamızı ziyaret edebilir veya Voyelle Tour Nazilli şubemizi ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz.
VİZE İŞLEMİ NEREDE YAPILIR?
Vize işlemleri yapan şirketleri 2 grup altında toplayabiliriz. Konsolosluk tarafından akredite edilerek vize müracaat merkezi isimi altında vize evraklarını kabul eden şirketler ve vize işlemlerinde danışmanlık hizmeti sunan, müracaat sahibini yönlendiren vize danışmanlık şirketleri ve yolcu acentalarıdır. Voyelle Tour Nazilli şubesi olarak bu hizmeti Nazilli, Aydın , Kuşadası gibi çevre ilçe ve illere bu hizmeti sağlamaktayız.( http://www.voyelletour.com/ ) Bir takım konsolosluklar vize müracaatlarını vize müracaat merkezleri aracılığı ile kabul etmektedirler. Bu uygulama bilhassa son senelerde Schengen vizesi veren konsolosluklarda yapılmaktadır. Vize müracaat merkezi evrakların teslim edildiği ve biyometrik data ibrazı denilen parmak izi verme işleminin yapıldığı yerlerdir. Vize başvuru merkezlerinde vize randevusu esnasında mülakat yapılmamaktadır ancak bununla beraber konsolosluk ihtiyaç duyulan görürse eğer başvuru sahibini konsolosluğa mülakata çağırabilmektedir. Bu gibi istisnai vaziyetlerde başvuru sahibinin deklarasyonlan tarih ve saatte bizzat konsoloslukta bulunması gerekmektedir.
VİZE ALMAK NE KADAR SÜRER?
Vize işlemlerinin sonuçlanma müddeti konsoloslukların inisiyatifine göre, ülkeden ülkeye değişmektedir. Bu müddet çoğunlukla bir hafta ile 1 ay arasında değişebilmektedir. Voyelle Tour Nazilli şubesi bünyemizde, siz değerli misafirlerimiz için bu süreci takip ederek gelişmelerden haberdar ediyor ve bilgilendiriyoruz. Konsoloslukların yoğun olduğu veya resmi tatiller yüzünden kapalı olduğu dönemlerde müddetler uzayabilmektedir. Vize işlemleri ne kadar sürer sualinin cevabı evrak dosyanızın eksiksiz hazırlanmasıyla yakından ilgilidir. Ek evrak talepleri vize işlemlerinin müddetinin uzamasına kapı araladığından aktüel tarihli evraklarla müracaata uygun dosyayı hazırlamak büyük ehemmiyet arz etmektedir. Ancak bununla beraber müracaat yapıldıktan sonra konsolosluğun ek evrak talepleri olabilmekte ve bir takım vaziyetlerde müracaat sahibi konsolosluğa mülakata çağrılabilmektedir. Bu gibi vaziyetler Vize Merkezinden bağımsız olarak gelişir ve alakalı ülke konsolosluğunun yetki alanındadır. Süreçte karşılaşılan bu vaziyet vize işlemlerinin uzamasına kapı aralayabilmektedir. Vize Merkezi vize evrakları alakalı konsolosluğa teslim edilmeden önce ek evraklar ile ilgili şayet böyle bir durum mevzubahis ise sizden talepte bulunabilir ve başvurudan sonra vize çıkış süresini uzatabilecek bu tarz durumlara karşı hazırlıklı olmanızı sağlar. Vize işlemlerinin arzuladığınızı şekilde hızla sonuçlanabilmesi ve size daha iyi hizmet verebilmemiz açısından çağrı merkezi müşteri temsilcilerimizle paylaşacağınız yolcunuza ait ayrıntılar çok önemlidir. Vize işlemleri titizlik gerektiren bir koordinasyon gerektirir. Vize buluşma tarihinin yolcu tarihine göre alınması, seyahat sıhhat sigortasının yapılması, evrakların incelenmesi, evrak ayrıntılarındaki eksikliklere karşı ihtiyaç duyulan ikazların vize randevusundan önce yapılması, otel rezervasyonlarının yolcu tarihlerinizle uyumu gibi vize işlemlerinin ehemmiyetli noktalarında Vize Merkezi senelere dayanan deneyimiyle hareket etmektedir. Vize işlem sürecinde vize türünün ne olduğu vize çıkış müddetini etkileyen bir etken değildir. Ehemmiyetli olan nokta vaktinde müracaat yapmaktır. Acil vaziyetlerde ekspres vize opsiyonu içeren ülkeler olduğu gibi bu opsiyonun hiç olmadığı ülkeler de vardır. Tabi bu müddet bu arada ülkeye göre de değişmektedir. Konsoloslukların vize prosedürleri değişebilmekte yeni uygulamalar gündeme gelebilmektedir. Vize Merkezi yenilikleri izleyerek konsoloslukların aktüel uygulamalarına göre, müracaat sahiplerinin vize işlemlerini gerçekleştirmektedir. Çağrı merkezimizi aradığınızda vereceğinizi isteyen vize türü ve yolcu tarihi bilgileri hemen değerlendirilir ve vize işlemlerinizi hızlandırabilecek seçenekler size aktarılır.
KİMLER VİZE ALAMAZ?
Bir ülkeye yurtdışından hangi kriterlerde yurttaş girebileceğinin kararını vermek, tamamiyle o devletin egemenlik yetkilerine bırakılmıştır. Bu vaziyet tartışılamaz bir vaziyettir. Devlet ise, ülkesi çıkarları uğruna, yurtdışından yurttaşların gelme kriterlerini belirlemektedir. Bu yüzden her ülkenin aradığı müracaat koşulları değişebilmektedir. Kimler vize alamaz meselesisin yanıtı; ”Her ülkeye göre değişmektedir” olacaktır. Ayrıntılı bilgi için Nazilli Voyelle Tour ofisimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
Başvurumuzun Reddedilme İhtimali Var mı?
Uluslararası Hukukta, devletler milli egemenliklerini savunabilmeleri için, yurtdışından gelecek olan yurttaşları seçme hakkına sahiptir. Şayet bir ülke isterse, yurtdışından hiç bir kimseyi ülkesine almayabilir veya isterse tüm herkesi kriter aramaksızın ülkesine alabilir. Bu tamamiyle o devletin vereceği bir karardır.
Sizle aynı kriterleri taşıyan birisine vize verilirken, size verilmeyebilir. Keyfi sebeplerden dolayı bile, müracaatınızı iptal edebilirler. Tamamiyle o ülkenin yetkililerine bağlı bir durumdur. Bu tarz durumlarda sizler için
Müracaatım Reddedilirse itiraz edebilir miyim?
Tabi ki de karşı çıkabilirsiniz ama şayet müracaatınız reddedildiyse, yakın vakitte olumlu sonuçlanmasının oldukça zor olduğunu bilmeniz gerekiyor.
Vizenizi reddeden temsilciliğe yazılı olarak başvuruda bulunmanız gerekiyor. Rastgele bir olumlu cevap alamazsanız, itiraz için yargı yoluna müracaat edebilirsiniz. Ama genelde mahkemeler devlet aleyhine sonuçlanmaz. Bu sebeple şayet müracaatınız iptal edilirse ve yazdığınız itiraz başvurunuza pozitif yanıt gelmezse, artıp pek fazla yapabileceğiniz bir şey yok demektir. İlerleyen vakitlerde tekrar başvurabilirsiniz. Fakat aradan biraz zaman geçmeli.
Yorumlar